Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaPřipomínáme si 75. výročí prvního použití atomové zbraně proti lidem!

Připomínáme si 75. výročí prvního použití atomové zbraně proti lidem!

6.8.2020 14:05

Radek Rozvoral: Připomínáme si 75. výročí prvního použití atomové zbraně proti lidem!

Dnes si připomínáme 75. výročí prvního svržení jaderné pumy na Hirošimu, ke kterému došlo 6. srpna 1945. Od roku 2000 připadá na toto datum Světový den boje za zákaz jaderných zbraní.

Hnutí SPD odsuzuje případné použití atomových zbraní. Nukleární puma svržená na Hirošimu 6. srpna 1945 srovnala místo se zemí a bezprostředně připravila o život na 70 tisíc lidí, stejný počet osob podlehlo do konce roku svým zraněním nebo nemocem z ozáření. O tři dny později shodili Američané druhou bombu na Nagasaki, kde ztráty na lidských životech byly podobné jako v Hirošimě. Důvodem bylo dosažení kapitulace Japonska a definitivního ukončení druhé světové války. Následky jaderného bombardování na dvě japonská města na ostrově Honšú trpěly ještě další generace Japonců. Statisíce civilních obětí tak možná vykoupily životy lidí na celém světě ušetřené tím, že atomové zbraně již nikdy nebyly užity, a postavily Japonsko do čela úsilí za odstranění jaderných zbraní.

Jaderný konflikt je pro každého člověka na planetě pravděpodobně ta nejhorší možná představa. Jaderné velmoci se navzájem takzvaně drží v šachu a této globální katastrofě již léta brání silný faktor, kterým je strach z odplaty. I přes celosvětovou snahu o omezení jaderných zbrojních programů zůstává ve výzbroji mnoha států stále tolik jaderného arzenálu, že by stačil ke zničení celé planety Země.

Předpokládá se, že se jaderné zbraně nacházejí v arzenálu celkem devíti zemí: USA, Ruska, Francie, Velké Británie, Číny, Indie, Pákistánu, Izraele a Severní Koreje. Oficiálně však mezi jaderné velmoci patří jen prvních pět zmíněných států, které v roce 1968 podepsaly Smlouvu o nešíření jaderných zbraní. Například Severní Korea byla jedním ze signatářů této smlouvy, v roce 2003 od ní ale odstoupila a začala provádět jaderné testy. Izrael vlastnictví nukleárních zbraní nikdy nepřiznal, experti si jsou však jistí, že je má. Jaderná velmoc je země, která disponuje jadernými zbraněmi, a je schopná je vyrábět. Země patřící do tohoto tzv. jaderného klubu tím typicky získávají vyšší prestiž a význam v mezinárodní politice.

Podle smlouvy o nešíření jaderných zbraní (Nuclear Non-Proliferation Treaty, NPT) je v současné době uznáváno výše zmíněných pět jaderných velmocí. Dva další státy, Indie a Pákistán, které nebyly signatáři Dohody o nešíření jaderných zbraní, provedly jaderné testy – Indie v roce 1974 a Pákistán v devadesátých letech. Severní Korea odstoupila od dohody o jaderném odzbrojení v roce 2003, následně provedla vlastní jaderné testy. Z vlastnictví jaderných zbraní je podezříván také Izrael, který se k tomu však nikdy oficiálně nevyjádřil a k dohodě o jaderném odzbrojení se nepřipojil. Jadernou zbraň v minulosti vyvinula také Jihoafrická republika, ale vlastnictví jaderných zbraní se vzdala a veškeré zásoby zničila. Ze snahy vyrobit jaderné zbraně jsou podezříváni také Írán a Sýrie. USA a Rusko společně vlastní 80% světového jaderného arzenálu. Experti se ale domnívají, že na světě existuje obrovské množství jaderných zbraní, které nejsou registrovány. Je to velká hrozba pro všechny obyvatele naší Země.

Hnutí SPD odsuzuje, aby byla kdekoli použita jaderná bomba proti lidem a stejně jako celý svět si dnes připomíná události srpna 1945, které se už nesmí nikdy opakovat.

2020-08-06T14:05:29+02:00