Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaNeúnosná situace kolem systému exekutorů

Neúnosná situace kolem systému exekutorů

Tomio Okamura: Hnutí SPD dnes podalo do Sněmovny zákon na zestátnění exekutorů. Důvodem je neúnosná situace kolem systému exekutorů. Podpořte prosím SPD ve volbách, ať máme větší sílu prosazovat náš program!

Navrhujeme, aby exekuce nařizoval a současně i prováděl soud. Takzvaný výkon rozhodnutí v režimu soudů je režimem, který existoval před vznikem soudních exekutorů, a existuje dodnes. Jinými slovy, máme tu faktickou dvojkolejnost výkonu soudních rozhodnutí. Náš návrh vrací zpět vše do normálu. Privatizace exekucí nepřinesla pozitivní efekt. Ten zcela zásadní současný problém je, že řádově miliardy odchází nikoli na účet věřitele, ale na účty exekutorů v rámci jejich režie. Ačkoli nikdo bohužel nedělá podobné statistiky, je nezpochybnitelné, že značná část drobných exekuovaných dlužníků své dluhy několikanásobně přeplatila, aniž by se často peníze dostaly k věřiteli, protože má před věřitelem přednost exekutor se svými náklady.

Námi navrhované zestátnění exekutorů řeší několik problémů současně:

1) Zlevní exekuce, protože vymáhání dluhů už nebude výdělečná zisková činnost – vymáhat budou soudní úředníci za režii.

2) Vyřeší se debata o tzv. teritorialitě nebo slučování exekucí, jelikož každý občan spadá podle bydliště, pod příslušný soud, který bude exekuce jak schvalovat tak i vykonávat.

3) Vyřešena by mohla být i DPH na exekuce, protože stát by neměl vybírat DPH od soudů – to je další snížení nákladů dlužníka, jelikož v současnosti jsou exekuce zatíženy 21% DPH, čímž se o pětinu zbytečně zdražují.

4) Je to systémový krok k zastavení dluhových pastí – snížení nákladů na exekuce zvyšuje podíl peněz, které zbývají dlužníkovi jak k umoření dluhu, tak k jeho živobytí, a urychluje to jeho návrat do normálu.

Hnutí SPD zároveň předložilo zákon, aby se u exekucí nejprve splácela jistina a až poté poplatky a přísudky a navrhujeme zrušit úroky z úroků. Dnes je tomu naopak, a přestože dlužníci zaplatili již násobně větší částku než původní dluh, nemohou se exekuce zbavit.

2020-07-09T15:32:56+02:00