Úvodní stránkaNovinky hlavní stranaMatteo Salvini si za boj proti nelegální imigraci zaslouží ocenění, a ne vězení

Matteo Salvini si za boj proti nelegální imigraci zaslouží ocenění, a ne vězení

3.8.2020 9:51

Radek Rozvoral: Matteo Salvini si za boj proti nelegální imigraci zaslouží ocenění, a ne vězení!

Italský Senát už podruhé zbavil bývalého italského ministra vnitra Mattea Salviniho imunity pro trestní stíhání v kauze údajného nelegálního zadržování imigrantů. Tentokrát kvůli tomu, že vloni v srpnu ve funkci ministra vnitra odmítl povolit vylodění imigrantů z humanitární lodi Open Arms v italském přístavu.

Hnutí SPD velmi oceňuje vlastenectví našeho partnera v rámci frakce Identita a demokracie v Evropském parlamentu a lídra italské vlastenecké Ligy, současného senátora italského Senátu Mattea Salviniho, spočívající v jeho neustálém boji proti zabránění vstupu nelegálních imigrantů do Evropy. Matteo Salvini v době, kdy byl italským ministrem vnitra, prosadil řadu protiimigračních zákonů, pomocí nichž značně omezil příliv nelegálních imigrantů do Itálie.

Italské právo definuje, že bývalí ministři nesmějí být souzeni za činy, kterých se dopustili ve funkci, souzeni mohou být pouze v případě, pokud s tím souhlasí Parlament. V italském systému dvou rovnocenných parlamentních komor rozhoduje o imunitě zákonodárců Senát. A právě minulý čtvrtek zbavili italští senátoři Salviniho jen těsně imunity, a to poměrem hlasů 149 ku 141. Sicilská prokuratura tak bude pokračovat v trestním stíhání Mattea Salviniho ve věci údajného nelegálního zadržování osob, za což mu hrozí až 15 let vězení. Salvini vloni v srpnu povolil vylodění stovek imigrantů z lodě španělské nevládní organizace Open Arms až po téměř třech týdnech, když to nařídila sicilská prokuratura. „Jsem hrdý na to, že jsem bránil Itálii. Udělal bych to znovu a udělám to znovu, protože migrační vlna tento měsíc je šestkrát větší, než byla před rokem, když (strana) Liga byla ve vládě,“ řekl k hlasování Senátu Salvini. Informovala o tom ČTK.

Mattea Salviniho vydali italští senátoři už podruhé. Letos 12. února rozhodli stejně v obdobné kauze, která se týká případu z loňského července. Salvini tehdy jako ministr vnitra nechal na moři blokovat loď Gregoretti s imigranty na palubě a nedovolil okamžité vylodění 130 imigrantů pokoušejících se dostat přes Středozemní moře do Itálie. Salvinimu tak hrozí až 15 let vězení a až osmiletý zákaz politické činnosti. To je hlavní zájem probruselských politiků zastoupených v současné italské vládě, a proto se snaží Mattea Salviniho všemi dostupnými prostředky odstranit z politiky, neboť on svou důslednou a protiimigrační politikou, kterou uplatňoval za svého působení v italské vládě z pozice ministra vnitra, si na svou stranu získával stále více Italů. Italská vláda v době, kdy v ní působil ministr vnitra Matteo Salvini, opakovaně odmítala udělit soukromým záchranářským lodím povolení k zakotvení, a to převážně lodím neziskových organizací. Navzdory vyšetřování zůstává Matteo Salvini jedním z nejpopulárnějších politiků v zemi.

V současné době je velmi kritická situace na italském ostrově Lampedusa, kde chtějí kvůli nebývale vysokému počtu připlouvajících imigrantů vyhlásit stav nouze. Za poslední týden se k jeho břehům dostala více jak tisícovka imigrantů. Podle údajů ministerstva vnitra, které zveřejnila minulý týden ČTK, od začátku letošního roku připlulo do Itálie 11.334 lidí, přičemž loni za stejné období to bylo jen 3.508 osob.

V SPD plně souhlasíme s výrokem, který v souvislosti s rozhodnutím italského Senátu vůči Salvinimu, napsal maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Podle maďarského ministra se Salvini rozhodl ochránit Itálii i Evropu a dokázat, že to, co Maďarsko dělá na souši, lze dělat i na moři, a že je možné chránit pozemní evropskou hranici stejně jako námořní. Salvini ukázal svou činností, že Brusel lže, když tvrdí, že chránit námořní evropskou hranici je nemožné. Pro překročení hranic platí jasná pravidla a dodržovat je musí všichni.

Hnutí SPD pevně věří, že je jenom otázka času, kdy Matteo Salvini bude opět hrát klíčovou roli v italské vládě, neboť se nebojí radikálně hájit zájmy obyčejných Italů, kteří za ním stojí. Nic na tom nezmění ani to, že představitelé Evropské unie se snaží Salvinimu návrat do vrcholové politiky překazit. V hnutí SPD prosazujeme stejné vlastenecké názory a hájíme především naše národní zájmy.

2020-08-03T22:22:27+02:00