Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Ústavní žalobu na prezidenta republiky jsme nepodpořili!

Aktualita

Radek Rozvoral: Ústavní žalobu na prezidenta republiky jsme nepodpořili!

Včera projednávala Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ústavní žalobu na prezidenta republiky Miloše Zemana, kterou poslanci hnutí SPD nepodpořili, jelikož jsme přesvědčeni o tom, že prezident ústavu neporušil a neporušuje.

V naší svobodné zemi má každý občan právo vyjádřit svůj názor, což mu zaručuje naše ústava. Ústava též stanovuje, že si občané mohou zvolit představitele, kteří vzejdou z demokratických voleb a ti se pak budou podílet na řízení naší země. Každý občan se může svobodně rozhodnout, koho a jaké politické uskupení podpoří. Vítěze voleb by následně měli všichni respektovat a chovat k nim úctu, i když zrovna nepatří k těm, kterým vyjadřovali svou podporu. Tímto jednáním a chováním se pozná kulturní, etická, sociální a společenská vyspělost občanů. Mám svůj názor a v případě, má-li většina jiný, tak se umím podřídit a respektuji jej.

Z mého pohledu k ovlivňování našich občanů, aby změnili svůj politický názor, masivně docházelo v souvislosti s tvrdou kampaní vedenou s cílem nedopustit, aby se naším prezidentem stal Miloš Zeman. Smutné na tom je ta skutečnost, že hlavními politickými iniciátory byli převážně velmi vzdělaní lidé, kteří si na svém vzdělání zakládají a kteří za významné pomoci některých médií chtěli Miloše Zemana zdiskreditovat.

Občané se však přesvědčit nedali a v přímých demokratických prezidentských volbách v lednu minulého roku dali opět hlas Miloši Zemanovi, čímž dali najevo, že svou roli prezidenta zastává dobře. S tím se ale nemíní ztotožnit někteří jeho odpůrci, např. z řad jeho protikandidátů na prezidenta, kteří se snažili dostat alespoň do horní komory Parlamentu České republiky a zde v tažení proti prezidentu Zemanovi různými formami pokračují. Tito lidé prosazují převážně své ambice, aby na sebe co nejvíce upozornili, místo toho aby sloužili občanům a ctili jejich názory.

Tento pohled má naše hnutí SPD i na senátora magistra Václava Lásku, kterému příští rok skončí jeho senátorský mandát a bude se o něj zřejmě znovu ucházet v senátním obvodu na Praze 5. V současné době je senátor Láska předsedou senátorského Klubu pro liberální demokracii – SENÁTOR 21, čítajícího celkem 6 senátorů. Senátor Láska vsadil na to, že téma „AntiZeman“ by mu mohlo pomoci v senátních volbách v roce 2020 k vítězství. Z tohoto důvodu zpracoval návrh ústavní žaloby na prezidenta, vystupoval v médiích a sháněl podporu dalších senátorů. Návrh jeho žaloby na prezidenta je zpracován na 45 stránkách a v rámci vymezeného jednání je popsáno celkem osm skutků, které se datují od června 2013 po současnost. V polovině června tohoto roku oznámil senátor Láska, že má 31 podpisů od senátorů a jeho návrh se projedná v Senátu. K tomu došlo na jednání Senátu dne 24. července 2019, kde návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana získal potřebnou podporu senátorů. Pro návrh hlasovalo 48 ze 75 přítomných senátorů, potřeba bylo nejméně 45 hlasů. Podporu návrhu žaloby už před jednáním v médiích vyjádřili zástupci nejpočetnějších senátorských frakcí, tedy Starostů, ODS a KDU-ČSL, stejně jako iniciátoři z klubu Senátor 21.

Všichni naši přítomní poslanci za hnutí SPD hlasovali proti přijetí ústavní žaloby, neboť si váží a chovají úctu k demokraticky zvolenému prezidentovi. Naopak máme výhrady k jednání senátora Lásky a jeho příznivcům, neboť cíleně rozdmýchávají negativní nálady u našich občanů a to co předložili jako ústavní žalobu je právnický paskvil.

V předloženém návrhu ústavní žaloby na prezidenta republiky vidíme nástroj, který byl od jeho zpracovatelů a zastánců veden s cílem poškodit prezidenta Miloše Zemana v očích našich občanů. Naše hnutí SPD zastává názor, že se Miloš Zeman ve funkci prezidenta nedopustil žádného protiústavního jednání, to znamená, že Ústavu České republiky neporušil a neporušuje, což vyplynulo např. i z vyjádření ústavního právníka profesora Aleše Gerlocha.

2019-09-27T06:53:02+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0