Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Část lesníků tvrdí, že přestože to zákon zakazuje, mizí z lesů při kůrovcové těžbě tisíce kubíků zdravých stromů.

Považují to za obrovský problém s nedozírnými následky do budoucna. Hnutí SPD chrání českou přírodu a naše životní prostředí. Za kácení zdravých stromů by podle nás měl být tvrdý postih. Též je podle nás potřeba, aby vláda podpořila masové vysazování nových stromů, které naší zemi pomůžou v boji se suchem. Šíření zeleně a stromů či obnova našeho zemědělství a půdy, které budou schopny zadržovat vodu v krajině, je mnohem lepší řešení problémů se suchem a horkem než nesmyslný boj proti emisím CO2.

„Zakázky na těžbu vyhrávají velké firmy. Ty využívají k těžbě harvestory. Velký stroj však bere vše, nejen napadené stromy. Jelikož je dnes cena dřeva nízká, firmy si ji právě prodejem zdravých stromů kompenzují. Je to běžná praxe. Kromě toho pojezdy těžké techniky lesní půdu ještě více ničí,“ konstatoval pro iDnes.cz lesník z Třinecka.

Co se týče majetku, který je spravován Lesy České republiky, který činí o něco málo méně než jeden milion 200 tisíc hektarů, tak zastoupení smrku na tomto spravovaném majetku je circa 50 % a obecně se dá říci, že polovina z těch 50 % je dnes kůrovcem ohrožená, uvedl Generální ředitel podniku Lesy ČR Josef Vojáček. To je obrovské číslo.

Vytěžené napadené jehličnany je potřeba v nižších polohách nahradit listnatými stromy, protože jehličnany nejsou pro teplejší nižší polohy vhodné.

Šíření zeleně a stromů či obnova našeho zemědělství a půdy je mnohem lepší řešení problémům se suchem a horkem než nesmyslný boj proti emisím CO2.

2019-07-31T16:36:34+02:00