Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Po chystaném zvýšení penzí v průměru o 900 korun dojde u penzistů, kteří žádají o příspěvek na bydlení, k jeho snížení v maximální částce cca 300 korun.

Postiženo bude zhruba 43 000 starobních důchodců. SPD nesouhlasí se snížením příspěvku na bydlení pro nejchudší seniory!

Poslanci hnutí SPD samozřejmě podpořili ve Sněmovně zvýšení důchodů a i díky našim hlasům se zvýší. Zároveň jsme ale kritizovali vládu hnutí ANO, ČSSD a KSČM, že navýšení důchodů není součástí širšího koncepčního řešení složité sociální situace řady našich důchodců. Vláda je totiž zcela neschopná připravit důchodovou reformu a co je horší, odmítá jakékoli dobré návrhy, které například SPD předkládá.

Důchodcům dnes rostou náklady na nájmy, energie a potraviny. Řešením může být pouze koncepční navýšení nejnižších důchodů tak, aby byly vázány na růst mezd nebo na hranici chudoby – toto řešení SPD navrhuje a ve Sněmovně již leží náš návrh zákona, který by nově uzákonil minimální důstojný důchod, aby žádný z důchodců, který má odpracováno, nebyl pod hranicí chudoby, kterou stanovuje Evropský statistický úřad (Eurostat). Dnes činí hranice chudoby pro Českou republiku 12 tis. čistého měsíčně. A až od této částky výše by byly důchody zásluhově. Zákon o minimálním důstojném důchodu platí také v západních státech, ale vláda náš návrh stále odmítá.

Podpořte SPD u voleb, abychom mohli prosadit důstojné životy invalidních a starobních důchodců!

2019-07-19T22:29:38+02:00