Úvodní stránkaNovinkyRadim Fiala: Ministr dopravy Dan Ťok potvrdil, že lobbuje za byznys Andreje Babiše s pěstováním řepky

Původně totiž ministerstvo dopravy podpořilo novelu zákona, která ruší povinnost přimíchávat do pohonných hmot biosložky první generace, tedy například olej z řepky. Za Babišův byznys se postavila ČSSD i KSČM a novelu nepodpoří. Řepka olejka zamořuje krajinu alergeny a jejím pěstováním trpí půda i celá krajina.

Navíc Andrej Babiš si z nás všech dělá legraci a směje se nám do očí. V projevu na sjezdu hnutí ANO se postavil verbálně proti zelenému šílenství z Bruselu. Dokonce i proti biopalivům. Přitom on sám za biopaliva lobboval a tlačil na jejich podporu v parlamentu. Babiš protestoval proti tomu, když tehdejší prezident Klaus vetoval zákon na podporu biopaliv.

„Musíme bojovat proti zelenému Evropskému parlamentu, který přichází s různými návrhy, které mohou perspektivně i zničit evropský průmysl. Nepřeháníme to s obnovitelnými zdroji? Proč nám někdo diktuje náš energetický mix? Elektroauta? To je začátek konce evropského automobilového průmyslu. V minulosti biopaliva? Takže musíme skutečně v Evropském parlamentu jasně bojovat za budoucnost Evropy. Za její bezpečnost a za její průmysl,“ řekl Andrej Babiš.
Přitom Babiš sám v roce 2010 protestoval, když prezident Klaus vetoval zákon o biopalivech a za jeho prosazení sám Babiš lobboval! „Ano, lobboval jsem půl roku. Proč bych to nedělal?“ přiznal tehdy Babiš.

Připomeňme, že pro navýšení povinného podílu biopaliv v benzínu a naftě hlasovali v roce 2010 poslanci KSČM, Zelených, TOP 09, KDU-ČSL, ODS a ČSSD.

Společnosti z holdingu Agrofert, ze kterého je Babiš podle slovenských rejstříků konečným uživatelem výhod, obchodují ve velkém se státem vlastněným distributorem pohonných hmot. Společnost Preol dodávala v minulém roce Čepru biopaliva z 50 procent a firma Primagra z 0,7 procenta. Ještě před třemi lety přitom obě společnosti dodávaly biopaliva z 80 procent.

Hnutí SPD odmítá nesmyslný boj EU proti CO2. Boj proti emisím CO2 výrazně poškozuje ekonomiku Evropy. V rámci této politiky musíme pěstovat a dotovat řepku kvůli biopalivům, dotovat fotovoltaiku, musí se stavět domy „s nulovou spotřebou energie“, které prodražují možnost pořídit si vlastní bydlení, řepka olejka zamořuje krajinu alergeny a jejím pěstováním trpí půda i celá krajina. Naopak podporujeme rozumnou ochranu přírody pro člověka.

Co si o tom myslíte Vy?

2019-04-01T15:37:52+02:00