Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Prosazujeme právo občanů bránit se proti napadení a vloupání i za pomoci zbraně!

Aktualita

Radek Rozvoral: Prosazujeme právo občanů bránit se proti napadení a vloupání i za pomoci zbraně!

Itálie je po USA další zemí, ve které si občané mohou za pomoci zbraně beztrestně chránit svůj majetek.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini dosáhl dalšího významného úspěchu, když splnil slib svým voličům, spočívající v tom, že Itálie rozšířila právo na sebeobranu při napadení nebo vloupání.

Matteo Salvini je politik, pro kterého je prioritou zajistit bezpečnost italských občanů a tento cíl naplňuje všemi dostupnými prostředky. Od konce roku 2013 je vůdcem strany Lega, která se silně vyhrazuje proti přijímání nelegálních imigrantů do zemí EU. Itálie jako první ze členských zemí unie přestala pouštět lodě s imigranty na italské pobřeží. Tuto politiku začal Matteo Salvini nekompromisně uplatňovat z pozice ministra vnitra a vicepremiéra ve vládě Giuseppa Conteho, kterou zastává od 1. června 2018. Těmito opatřeními vůči nelegálním imigrantům si vládní strana Lega získává stále více příznivců.

Od března 2018 je Matteo Salvini senátorem. Senát republiky je horní komorou Parlamentu Itálie. Sestává z 315 křesel pro zvolené senátory, nepočítaje doživotně jmenované politiky. Funkční období je pětileté. V ústavním systému Itálie je postavení Senátu rovnocenné dolní komoře, kterou je Poslanecká sněmovna. A byl to právě tamní Senát, který v posledním březnovém týdnu tohoto roku schválil ve třetím čtení, a to 201 hlasy, rozšíření práva na sebeobranu. Novela tohoto zákona ukládá soudům napříště vždy považovat za přiměřené, pokud se v případě vloupání nebo napadení oběť útočníkovi brání se zbraní v ruce. Novela zákona též zvyšuje tresty za vloupání, krádež a porušení domovní svobody. V rámci následného trestního řízení bylo zrušeno, že lidé, kteří v sebeobraně zranili útočníka, mu budou muset zaplatit bolestné. Je to velká změna, hájící postavení občanů při ochraně svého majetku. Podobný zákon na ochranu práv občanů platí též ve Spojených státech.

A jak je to v porovnání této novely zákona na ochranu majetku za použití zbraně v České republice? Náš trestní zákoník (zákon č. 40/2009 Sb.) definuje okolnosti vylučující protiprávnost činu v § 28 Krajní nouze a v § 29 Nutná obrana. V obou případech je ale nutné posuzovat způsobený následek a přiměřenost obrany, což je velmi problematické, zdlouhavé a ze soudní praxe můžeme doložit řadu rozhodnutí v dotyčné trestní věci, např. porušování domovní svobody za použití zbraně, kdy bylo posouzeno jednání občana chránící svůj majetek jako nepřiměřené a dotyčný byl ještě následně trestně stíhán. 

Naše hnutí SPD dlouhodobě prosazuje, že občané májí mít právo se bránit proti zločincům v případě napadení nebo vniknutí na jejich pozemek za účelem vloupání, a to i za pomoci zbraně. Je to právo občanů na sebeobranu a i z tohoto důvodu naše hnutí SPD odmítá aktivity Evropské unie vedoucí k omezení držení zbraní.

2019-04-01T08:44:58+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0