Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Na co čekáme, až nějaký divák na fotbalovém stadionu zemře?

Aktualita

Radek Rozvoral: Na co čekáme, až nějaký divák na fotbalovém stadionu zemře?

Tato otázka vyzněla jako velmi aktuální, vzhledem k situaci, která se odehrála během fotbalového utkání mezi Spartou Praha a Viktorií Plzeň, kdy byla od vhozeného dělobuchu těžce zraněna mladá dívka.

V sobotu 9. března 2019 v rámci 24. kola Fortuna ligy se konal ligový zápas mezi domácí AC Spartou Praha a FC Viktorií Plzeň. Zápas byl sehrán na stadionu Generali Arena v Praze na Letné. Kapacita stadionu je 18.887 diváků.  Pro příznivce kopané se tak nabízel příjemný sportovní zážitek, který ale ve svém finále pro návštěvníky vyzněl jako nebezpečný a zdraví ohrožující.

Do Prahy dorazila i skupina fanoušků z Plzně, kteří asi pod tlakem vývoje utkání, dělali na stadionu nepokoje už v prvním poločase; kromě jiného házeli dělobuchy a to dokonce i do míst, kde sedávají rodiny s malými dětmi. Proto k sektoru těchto agresivních fanoušků zamířila policie, aby jejich chování kontrolovala. Policii České republiky si vyžádali v rámci součinnosti pracovníci bezpečnostní agentury, kteří jsou povinni zabezpečovat veřejný pořádek přímo na stadionu. Agresivita plzeňských fanoušků se stupňovala čím dál více (v 68. minutě utkání už Plzeň prohrávala 3:0 a o výsledku zápasu bylo prakticky rozhodnuto). V 80. minutě utkání z plzeňského kotle začaly létat dělobuchy na hrací plochu i do ochozů tribuny, kde byli sparťanští fanoušci. Hlavní rozhodčí Pechanec zápas přerušil a na tribunách zasahovali přítomní příslušníci Policie České republiky. Díky jejich rychlému zásahu se podařilo zadržet 21 osob, se kterými pak bylo zahájeno přestupkové řízení. O tom, že zásah policie byl účinný a dobře provedený, svědčí i ta skutečnost, že se policistům podařilo zjistit agresivního diváka mezi ostatními plzeňskými fanoušky, který hodil dělobuch mezi sparťanské fanoušky. Zraněná patnáctiletá dívka byla převezena s vážným zraněním do nemocnice a pachateli hrozí trest v rozmezí od 3 do 10 let, neboť policie jeho jednání kvalifikovala dle trestního zákoníku jako těžké ublížení na zdraví dle § 145, odst. 1 ve stádiu pokusu.   

K incidentu zaujaly stanoviska oba kluby, které toto chování odsoudily s konstatováním, že takto vystupujícím fanouškům by měl být udělen zákaz vstupu na stadiony. Předseda disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) Richard Baček to označil za těžká provinění, které se bude na komisi dnes projednávat. Spartě hrozí za nedostatečnou pořadatelskou službu pokuta 10 milionů korun a uzavření části stadionu. Disciplinární komise bude také posuzovat, zdali domácí klub skutečně udělal všechna potřebná opatření k zajištění bezpečnosti diváků. Plzeň může vyfasovat pokutu ve výši pěti milionů korun a zákaz výjezdu svých fanoušků na určitý počet venkovních zápasů. Vyšetřování pachatele je v kompetenci orgánů činných v trestním řízení. Zde jenom připomenu, že jakákoli výše trestu nevrátí zdraví poškozené.

Naše hnutí SPD odsuzuje takovéto chování, které prezentují především radikálové z řad chuligánů a ultras, a je úplně jedno, jestli jsou z řad Sparty Praha, Viktorie Plzeň nebo Baníku Ostrava či jiných klubů. Těmto lidem, kteří porušují zákon, by měl být vstup na fotbalová utkání zakázán a to tak, jak to mají zavedené např. ve Velké Británii. Za nevhodné chování zde může neukázněný divák putovat ze stadionu rovnou do vězení. Za agresivní chování a projevy výtržnictví hrozí násilníkům i doživotní zákaz vstupu na fotbalové stadiony. Samotná britská policie vede databázi závadových osob z řad hooligans. Podobná opatření zavádějí i ve Francii.  Naše hnutí je přesvědčeno, že by se obdobná opatření měla zavést i na stadionech v České republice. Nejvyšší zodpovědnost ale leží na managementu jednotlivých klubů a ten by měl do zajištění bezpečnosti diváků investovat potřebné finance a technologie. Diváci si to zajisté zaslouží.

2019-03-14T07:21:27+02:00

Aktuality

Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku

Čtvrtek 28.03.2024|

28.3.2024 14:53 Radek Rozvoral: Všem občanům přejeme příjemné prožití velikonočních svátků a bohatou pomlázku!  Velikonoce patří mezi nejvýznamnější svátky křesťanského světa, kdy pro křesťany jsou spojovány se vzkříšením Ježíše ...

Všechny aktuality

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Přidejte se k nám

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

Odebírejtenovinky

Vložením osobních údajů souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů

0
0
0