Úvodní stránkaNovinkyRadek Rozvoral: Erdoganův vyděračský a nedemokratický režim posiluje!

Radek Rozvoral: Erdoganův vyděračský a nedemokratický režim posiluje!

IMG_1142a
Turecký prezident Erdogan opět vyhrožuje Evropě, že zruší dohodu o uprchlících. V úterý jmenoval novou vládu v čele s věrným přítelem, který dělá kroky k posílení režimu hlavy státu.

Erdogan drží svůj nedemokratický režim pevně v rukou, o čemž se v poslední době přesvědčili jeho oponenti z prokurdské strany HDP. Turecký parlament jim totiž podle Deníku změnou ústavy zrušil imunitu, která se týká zhruba čtvrtiny poslanců, což otevírá cestu k trestnímu stíhání kritiků prezidenta.

Také s expremiérem Davutoglem měl prý Erdogan mírné rozpory, které stačily na jeho rozzlobení, což mělo za následek Davutoglovo odstoupení. Novým premiérem jmenoval svého důvěrníka a věrného přítele Binali Yildirima, který ještě před jmenováním avizoval, že jeho prioritou bude posílit již tak široké Erdoganovy pravomoci změnou ústavy a zavedením prezidentského systému, o nějž dlouhodobě prezident Erdogan usiluje.

Nový premiér Yildirim se stal jako ministr dopravy a spojů aktérem četných afér o odposlouchávání telefonních hovorů. V roce 2005 vyvolala velké pobouření také fotografie premiérovy zahalené manželky, sedící odděleně od něho na pracovním obědě, čímž dal jasně najevo, jakou nedemokratickou, netolerantní a ženami opovrhující ideologii vyznává.

S takovýmto nedemokratickým režimem, který podporuje islámskou ideologii a stále něčím Evropě vyhrožuje, není možné spolupracovat a zrušit mu bezvízový styk. Musíme udělat všechno proto, abychom se od něj drželi co nejdále a nepodlézali mu. Na 90 procent občanů České republiky, tedy drtivá většina si podle průzkumu SANEP bezvízový styk s Tureckem nepřeje a vládní politici by se podle toho měli zachovat.

2016-05-27T10:24:05+02:00